Gå till innehåll
Lycksele Konståkningsförening
Lycksele Konståkningsförening

Tävling

Inför säsongen 24/25 har Svenska Konståkningsförbundet ändrat riktlinjerna för tävling. Information kring dessa nya riktlinjer kommer att kommuniceras ut innan issäsongen 24/25 startar. Följande information är riktlinjer från säsongen 23/24.

Tävling:
När en åkare har klarat tävlingstest/protokoll 3 ges hen möjlighet att prova på att tävla. Det är inget måste för den som inte vill. Tränarna tar i samråd ut åkare till respektive tävling. När det är dags för tävling informerar ansvarig tränare vad som gäller. Vilka tider som man ska förhålla sig till och vilken utrustning som ska tas med, även det sker via mejl. Ju högre tävlingsklass åkaren når desto fler träningsläger/ tävlingar erbjuds man åka.

Anmälan till tävling:
Tränare sköter anmälan och avanmäler om det skulle behövas. Inför anmälan kontrolleras om de tilltänkta åkarna vill och har möjlighet att delta. Det sker via mejlkontakt.

Tävlingsmusik:
Tränarna tar fram tävlingsmusik och föreslår en passande dräkt/ modell samt håruppsättning. Detta för att musiken ska passa åkaren och för att dräkten ska följa samma koncept som musiken. Vid tävling ansvarar tränare för att tävlingsmusiken finns med.

Tävlingsprogram:
När åkaren klarat tävlingstestet får hen ett eget program av sin tränare. Programmet följer samma koncept som hår och dräkt.

Slinga:
Fram tills dess att en åkare får börja tävla kommer slingor med olika moment att övas in i grupperna till olika låtar. På så vis har samtliga åkare i en grupp något eget att öva på när det står programträning på schemat.

Tävlingsklasser 2023/2024:
I konståkning styrs tävlingsklassen av ålder och klarade test.
Miniorer: Alla födda senare än 2012-07-01 (ej fyllt 11 år 1 juli)
Ungdom 13: Född senare än 2010-07-01 (ej fyllt 13 år 1 juli)
Ungdom 15: Född senare än 2008-07-01 (ej fyllt 15 år 1 juli)
Junior: Född senare än 2004-07-01 (ej fyllt 19 år 1 juli)
Senior: 19 år och uppåt

Testkrav per tävlingsklass:

Stjärntävlingar riktar sig främst till Stjärnåkare men B-åkare och A-åkare bjuds ibland in till tävlingen. Åkarna får ett Stjärnprotokoll efter genomfört åk. Stjärnprotokoll 3 eller Stjärnprotokoll 5.

Stjärnprotokoll 3 ger bedömning med 1 till 3 stjärnor i presentation: Skridskoteknik, Sammanbindande steg och rörelser och Uttryck till musiken. Ingen summering av stjärnorna görs i protokollet. Man får också två positiva kommentarer och två konstruktiva kommentarer. Ingen rangordning och inget resultat tas fram.

Stjärnprotokoll 5 ger bedömning med 1 till 5 stjärnor i presentation och tekniska element. Stjärnorna summeras på protokollet. Man får också en utvecklande kommentar. Åkare som når träningskraven för tävling med protokoll 5 bedöms med Stjärnprotokoll 5. Resultat redovisas. Halva startfältet i en klass får individuella placeringar, andra halvan delar placering.

Klubbtävlingar vänder sig till B-åkare och ibland även A-åkare. Poängtävling likt de man ser på TV. Man kan inte jämföra poäng om man inte tävlar i samma tävlingsklass. Programmusikens längd, antal element och krav på element skiljer mellan olika tävlingsklasser.

A-tävlingar vänder sig enbart till A-åkare. Poängtävling likt de man ser på TV. Åkarna deltar med två tävlingsprogram, ett kort program och ett friåkningsprogram. Svenska Konståkningsförbundet tilldelar A-åkarna de tävlingar de får åka på, oftast 4 tävlingar per säsong. Man kan inte jämföra poäng om man inte tävlar i samma tävlingsklass. Programmusikens längd, antal element och krav på element skiljer mellan olika tävlingsklasser.

En bild

Publicerad: 2023-10-03

Senast uppdaterad: 2024-05-28

Författare: Carolina Sörlin

Sponsorer

Besöksadress
Timmervägen 39
921 33 Lycksele

Postadress
Lycksele Konståkningsförening
c/o Anna Lundquist
Timmervägen 39
921 33 Lycksele