Tävling
De nya systemen och förändringarna från förbundet.
Inför säsongen 24/25 har Svenska Konståkningsförbundet ändrat riktlinjerna för tävling. Den tidigare stjärntävlingen med åldersklasser och tävlingsprotokoll 3 och 5 har nu bytt namn till System 1 och har nu tre tävlingsklasser med tillhörande träningsguider, Vit, Gul och Grön. Klubbtävlingen har nu bytt namn till System 2 och har fyra tävlingsklasser med tillhörande träningsguider, Blå, Röd, Grå och Svart. I vår föreningen är det tränarna med längst steg 2-utbildning som bedömmer åkarnas tävlingsklass i System 1 och 2. Vid högre nivåer så som A-serie och Elitserie är det Svenska konståkningsförbundet som bedömmer.
Anmälan till tävling.
När en åkare har klarat träningsguiden för tävlingsklass "Vit" ges hen möjlighet att prova på att tävla i System 1. Det är inget måste för den som inte vill.
Tränarna skickar ut förfrågan via mejl om tävlingsintresse inför varje tävling, därefter anmäler tränarna de intresserade åkarna. Tränarna sköter även avanmälan. Ett par dagar innan tävlingen får tränarna information om starttider och deltagarlistor från tävlingsledningen. Tränarna meddelar då föräldrarna via mejl vilka tider man ska förhålla sig till.
Tävlingsmusik.
Tränarna tar fram tävlingsmusik och föreslår en passande dräkt/ modell samt håruppsättning. Detta för att musiken ska passa åkaren och för att dräkten ska följa samma koncept som musiken. Vid tävling ansvarar tränare för att tävlingsmusiken finns med.
Tävlingsprogram:
När åkaren klarat träningguiden för tävlingsklass "Vit" får hen ett eget program av sin tränare. Programmet följer samma koncept som hår och dräkt.
Slinga:
Fram tills dess att en åkare får börja tävla kommer slingor med olika moment att övas in i grupperna till olika låtar. På så vis har samtliga åkare i en grupp något eget att öva på när det står programträning på schemat.
Tävlingsklasserna
System 1 riktar sig främst till åkare i tävlingsklass Vit, Gul och Grön. Åkarna får ett stjärnprotokoll efter genomfört åk.
Åkare i tävlingsklass Vit bedöms med stjärnprotokoll 3. De ges bedömning med 1 till 3 stjärnor i presentation: Skridskoteknik, Sammanbindande steg och rörelser och Uttryck till musiken. Ingen summering av stjärnorna görs i protokollet. Man får också två positiva kommentarer och två konstruktiva kommentarer. Ingen rangordning och inget resultat tas fram.
Åkare i tävlingsklass Gul bedöms med stjärnprotokoll 5. De ges bedömning med 1 till 5 stjärnor i presentation och tekniska element. Stjärnorna summeras på protokollet. Man får också en utvecklande kommentar. Resultat redovisas. Halva startfältet i en klass får individuella placeringar, andra halvan delar placering.
Åkare i tävlingsklass Grön bedöms med StarFS, ett IJS-förberedande protokoll inför stundande System 2 tävlingar. Tävlingsklassen har fastställda tekniska element enlig ISU Basic Novice. Resultat redovisas. Halva startfältet i en klass får individuella placeringar, andra halvan delar placering.
System 2 riktar sig till åkare i tävlingsklass Blå, Röd, Grå och Svart. Åkarna får poäng efter genomfört åk, likt de man ser på TV. Man kan inte jämföra poäng om man inte tävlar i samma tävlingsklass. Programmusikens längd, antal element och krav på element skiljer mellan de fyra olika tävlingsklasserna.
A-tävlingar vänder sig enbart till A-åkare. Poängtävling likt de man ser på TV. Åkarna deltar med två tävlingsprogram, ett kort program och ett friåkningsprogram. Svenska Konståkningsförbundet tilldelar A-åkarna de tävlingar de får åka på, oftast 4 tävlingar per säsong. Man kan inte jämföra poäng om man inte tävlar i samma tävlingsklass. Programmusikens längd, antal element och krav på element skiljer mellan olika tävlingsklasser.
Elitserien blir man uttagen till om man presterat mycket väl på A tävling, med höga poäng och svåra tekniska element. Åker man elitserien med höga poäng får man även chansen att tävla på SM. Åkarna deltar med två tävlingsprogram, ett kort program och ett friåkningsprogram. Man kan inte jämföra poäng om man inte tävlar i samma tävlingsklass. Programmusikens längd, antal element och krav på element skiljer mellan olika tävlingsklasser.
Läs mer om träningsguiderna till tävlingsklasserna under fliken "träningsguider" på vänster sida.