Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
Hoppa till sidans innehåll

Allmän information


Allmänt om skridskoskola

De första stapplande stegen i en konståkares karriär börjar oftast i en skridskoskola när barnen är 3-5 år. Självklart kan man börja i vilken ålder som helst, men man bör inte vara yngre. Barnet ska kunna stå på skridskorna. När barnet behärskar skridskoåkningen är det dax att börja i konståkningsskolan!

 

Kläder

Allmänt gäller att åkare ska ha varma och smidiga kläder, dvs ge åkarna full rörelsefrihet. Om barnen vill ha kjol ska den vara kort för inte hindra barnen när de tex ska resa sig från isen. Det är också viktigt att ha kläder som är fria från sand eftersom det hamnar på isen och förstör is och skridskoskenor.

 

Hjälm

Hjälmen är obligatorisk och lika viktig för nybörjaren som dennes skridskor. En bra hjälm ska inte vara för stor utan sitta stadigt.

 

Nybörjarskridskor

Åkarens första skridskor kan vara både med och utan taggar. Skridskorna bör inte köpas för stora. De ska sitta tajt på foten för en ökad stabilitet och känsla. En storlek större än det vanliga skonumret – större ska det absolut inte vara. Det är viktigt att skridskon är stadig i skaftet så att vristen får ett ordentligt stöd.

 

Snörning

Kängan ska snöras så att den känns bra på foten – för löst gör kängan instabil och för hårt kan stoppa blodflödet, vilket innebär att man lättare fryser om fötterna. Bäst är att snöra åt lite hårdare vid tån till vristen och sedan lite lösare upp på benet.

Skridskoskolebarnen knyter på skridskor på läktaren där de också stannar till ismaskinen spolat isen färdigt av säkerhetsskäl. Under träningen vistas föräldrar på läktaren.

 

Skötsel av skridskor

Gå aldrig med skridskorna utan skridskoskydd av hårdgummi. Torka skenan noga efter varje träningspass och förvaras dem därefter utan skridskoskydd på. Låt skridskorna torka i rumstemperatur mellan träningspassen. Lägg dem inte på element.

 

Slipning

Föreningen slipar skridskor vid de tillfällen som anges på hemsidan. För skridskoskolan kostar det 50 kr/gång. Inför varje sliptillfälle lämnas skridskorna (märkta) i en back i konståkningsföreningens VIP-rum på ishallen. Vid nästa träningstillfälle hämtas skridskorna på samma ställe.

Hur länge skenan håller sig välslipad beror på hur ofta man åker, vilken typ av träning man sysslar med, stålets kvalitet, skålens djup, åkarens vikt och framför allt skenans skötsel. Man kan kontrollera skenans skärpa genom att dra med tummen över skenan (som man provar eggen på en kniv). Känns den hackig och slö behövs en slipning.

 

Skridskomärken

Nästa steg är att börja ta skridskoskolemärken – pins i form av ett lejon som heter Leo – som finns för sex (6) olika nivåer. Ni kan läsa om skridskoskolemärkena under fliken Teknikmärken här intill. Märkena finns att köpa för 20 kr/st när tränarna meddelat att barnet klarat dem.

Konståkningsförbundets info ang märkena finns här.

Uppdaterad: 02 OKT 2015 08:47 Skribent: Sofia Berg

Postadress:
Lycksele KF - Konståkning
Anna Lundquist, Timmervägen 39
92133 Lycksele

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: lsekonstakning@gmail...

SISUskellefteå kraft

Vill du läsa mer www.LFvasterbotten.se